|
Wszystkich zainteresowanych różnymi aspektami produkcji olejór roślinnych zapraszamy na II edycję szkoły letniej gdzie w czasie dwu-dniowych zajęć teoretycznych i praktycznych będzie można
zapoznać się z tematyką dotyczącą wpływu surowców, warunków ich przechowywania i stosowanych technologii na jakość olejów rafinowanych.
W czasie zajęć prowadzone będą wykłady, a także zajęcia praktyczne, pozwalające na analizę instrumentalną i sensoryczną olejów roślinnych.
Organizatorzy
|
Sekcja Chemii i Technologii Tłuszczów,
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności |
|
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
|
Tematyka wykładów oraz prowadzący
Tradycyjne i niekonwencjonalne surowce w technologii produkcji olejów.
Wpływ warunków składowania i przechowywania surowców na jakość olejów.
Nowoczesne technologie w produkcji olejów roślinnych.
Alternatywne metody wydobywania tłuszczów.
Codex Alimentarius - wymagania jakościowe dla olejów i produktów powstałych z ich wykorzystaniem.
Zawartość wody w olejach.
Oleje jako źródła związków bioaktywnych.
Ocena sensoryczna olejów roślinnych.
Wykładowcy
Dr hab. Magdalena Rudzińska prof. nadzw., Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Dr hab. Małgorzata Wroniak, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Dr inż. Dorota Klensporf-Pawlik, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu.
Dr inż. Katarzyna Ratusz, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Dr inż. Krzysztof Dwiecki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Dr inż. Dominik Kmiecik, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Dr hab. Aleksander Siger, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Miejsce szkolenia
Szkoła letnia Analityka i technologia olejów tłoczonych na zimno będzie odbywać się na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w budynku Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, przy ulicy Wojska Polskiego 31.
Zgłoszenia
Prosimy przesłanie karty zgłoszenia do dnia 20.05.2018 z dopiskiem SZKOŁA LETNIA OLEJE mailem na adres dorota.klensporf-pawlik(at)ue.poznan.pl
[ Karta zgłoszeniowa i szczegółowe informacje ]
Dodatkowe informacje
www.scitt.up.poznan.pl
Magdalena Rudzińska mail: magdalena.rudzinska(at)up.poznan.pl
|
|
|